FAQ
Flora Danica
Kongsbjerg 15
6640 Lunderskov
Tlf.: 76 84 03 00
Email: info@floradanicadyner.dk
Hvad betyder bæreevne?
Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder at dunene er lette, luftige og isolerer godt fordi de indeholder meget luft – det er netop dunenes stillestående luft, som holder på kropsvarmen. Jo dårligere kvalitet dun, og jo flere fjer, jo lavere bære- og isoleringsevne – og dermed et ringere produkt.
Før 2019 blev bæreevnen målt på en skala op til 13, hvor 13 er var den bedste og mest isolerende. Denne målemetode er nu opdateret, så den passer til den angivelse af bæreevne, man kender fra soveposer og dunjakker. Ændringen betyder, at der fremover vil stå en ny bærevne på produkterne.
Nu bliver bæreevnen målt på en ny skala, der går op til 900. Selvom bæreevnen nu hedder noget andet, er det præcis de samme produkter, der er tale om.
Et eksempel på dette er en 90% europæisk moskusdun, som tidligere havde en bæreevne på 11. Den har fremover en bæreevne på 725. Men fyldet (dunene) er fuldstændig det samme.
Behøver jeg at vaske min dyne og hovedpude?
Det er ikke nødvendigt at vaske dem, men er de beskidte, kan de sagtens vaskes uden problemer. Er du allergisk, er det en god ide at vaske dem ved 60 grader.
Blot følg vaskeanvisningen på etiketten. Se mere om vaskning af dyner og puder her.
Kan jeg bruge almindeligt vaskepulver, når jeg vasker min dundyne?
Nej, du skal altid bruge enzymfrit vaskemiddel, da dunene ellers mister sin bæreevne, og dermed bliver dynen eller puden flad og ubrugelig.
Når jeg har allergi, kan jeg så godt sove med en dundyne?
Modsat mange myter, findes begrebet ”dun- eller fjerallergi” ikke. Derfor testes patienter heller ikke herfor, når lægerne tester forskellige allergiske reaktioner.
Derimod findes der mange andre allergier, hvoraf husstøvallergi er den, der oftest forbindes med soveværelset. Hovedproblemet er husstøvmiden, der lever bedst hvor der er fugtigt og varmt. Læs mere om allergi og dyner her.
Det er afføringen fra husstøvmiden, som visse allergikere ikke kan tåle. Gå derfor altid efter dyner mærket med NOMITE-mærket.
Hvor lang skal min nye dyne være?
Det anbefales, at dynen skal være ca. 30 cm længere end din højde. Så skillelinjen ligger for personer mellem 170 og 180 cm, hvad angår, om de skal vælge en dyne i almindelig længde eller en ekstra længde.
Hvis dynen er for kort, risikerer du, at komme til at fryse om fødderne eller skuldrene.
Er det bedst at lufte sin dyne i solskin?
NEJ. Du bør lufte både dyne og pude så ofte som muligt, dog altid i betrækket – og aldrig i direkte sollys eller dårligt vejr, da det kan beskadige det naturlige lanolin-lignende lag (fedtlag), der beskytter dunene og fjerene.
Er det en god ide at vælge en dobbeltdyne?
Du skal kun vælge dobbeltdyne, hvis du og din partner har samme varmebehov. Det dur ikke, hvis du sveder, og din partner fryser.
Skal man bruge sengetæppe for at skåne dynen?
Nej i hvert fald ikke med det samme du står ud af sengen. Da en dundyne har en unik evne til at absorbere fugt, vil dynen være fugtig, når du står ud af sengen. Derfor skal du lade dynen ligge opslået 3-4 timer, så fugten kan fordampe.
Hvis du derimod lægger sengetæppe på med det samme, så har fugten svært ved at fordampe, og dunene i dynen vil forblive klamme og vil med tiden blive dårligere til at holde dig varm om natten.