Vælg den rigtige dyne

Det er vigtigt, at du tænker over, hvilke behov du har. Skal dynen bruges om sommeren eller vinteren, sover du for åbent vindue, og er din madras meget isolerende eller bliver den luftet neden fra. Vi hører alt for ofte, at folk har købt en dyne, der er for varm. Sover man for varmt, er der risiko for, at man får ødelagt den dybe søvn.

Størrelse og mål

Dernæst er det vigtig, at dynen mindst er 30 cm længere end dig, og skal på samme måde være mindst 30 cm bredere end dit brystmål. Det er også blevet meget populært at sove med amerikanske dobbeltdyner, i det tilfælde skal dobbeltdynen være mindst lige så bred som sengen. Og en dobbeltdyne er kun en god idé, hvis både du og din partner har samme behov. Det dur ikke, hvis du fryser, og din partner sveder.

Når du så skal vælge komforten af din dyne, skal du kigge på bæreevnen. Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder, at fyldet er let, luftigt og isolerer godt, fordi det indeholder mere luft. Det er luften i fyldet, der holder kulden ude. Jo dårligere kvalitet dun og jo flere fjer, der er i dynen, jo lavere er også bære- og isoleringsevnen. Dun fra edderfugle har generelt den højeste isoleringsevne, dernæst kommer gåsedun og til sidst andedun. Men kig på deklarationen – for andedun med bæreevne over 675, er en bedre kvalitet end gåsedun med bæreevne 550. Den højest opnåelige bæreevne er 825.

Specifikationer

Til sidst kan du få hjælp fra de forskellige mærkninger, dynen har. Kig efter om dynen er produceret i Danmark. Vil man være sikker på, at produktet ikke indeholder restkemikalier, skal den være mærket med STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I. Kun klasse I er godkendt til babyers sarte hud. Er du allergisk overfor støvmider, skal du holde øje med, om dynen er mærket med NOMITE logoet. NOMITE sikrer, at der ikke kan komme støvmider ind i produktet. For at sikre, at dunene er vasket og tørret efter strenge internationale regler, der eliminerer mikroorganismer og virus, skal du holde øje med, om produktet er mærket med Downafresh® greenline mærket.