Vask af dyner og puder

Se video nedenfor

Vi tilbringer 1/3 af vores liv i sengen, uden at vi tænker ret meget over dynen og pudens vedligeholdelse og vask. Hver nat afgiver man mere end ½ liter væske noget via udåndingsluften, men det meste i form af sved.

En del af sveden optages i dynen og hovedpuden, hvilket bevirker, at dunene og fjerene efterhånden klumper sig sammen. Dynen føles tungere og isoleringsevnen forringes.

Intet produkt tåler vand bedre end dun og fjer fra gæs og ænder – disse dyr er jo næsten mere i vand end på land! Desuden er dyne- og pudevåret lavet af 100% bomuld og tåler ligeledes vask.

Dundynen vaskes i en 7 kg vaskemaskine ved 60°C. Den skal centrifugeres godt (vi anbefaler minimum 1.200 omdrejning i minuttet) og tørretumbles sammen med en sko eller et par tennisbolde i ofte op til 3-4 timer. Tag dynen ud af tørretumbleren og ryst den under tørreprocessen. Det er meget vigtigt, at dunene er helt tørre, da de ellers kan begynde at mugne.
Puder kan vaskes i en almindelig 5 kg vaskemaskine.

Husk altid at bruge et velegnet vaskemiddel, som er lavet til dunvask. Vaskemidlet må ikke indeholde enzymer. Følg altid vaskeanvisningen på dit dunprodukt og doseringsvejledning af vaskemidlet.
Man kan sagtens benytte afkalkningsmiddel sammen med enzymfrit vaskemiddel, da det ofte indeholder citronsyre, der ikke skader dynen eller puden.

Produkter med edderdun, må ikke vaskes. Disse kan dog renses af et professionelt renseri.